Sezon na jagody trwa w najlepsze, więc dzisiaj wpada przepis na te pyszności wypełnione po brzegi jagodami oraz posypane dużą ilością kruszonki.
Składniki:
ciasto
- 25 g drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 400 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 4 żółtka
- 70 g cukru
- 70 g śmietany 18 %
- 70 g miękkiego masła
- szczypta soli
nadzienie
- 500 g świeżych jagód
- 70 g cukru
- 30 g mąki ziemniaczanej
kruszonka
- 60 g zimnego masła
- 60 g cukru
- 120 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
oraz
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy rozczyn: drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru i odrobiną ciepłego mleka. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut do wyrośnięcia. Resztę mąki wsypujemy do miski, dodajemy cukier, letnie mleko, sól, żółtka, śmietanę oraz wyrośnięte drożdże. Całość wyrabiamy ręcznie lub robotem z hakiem aż będzie elastyczne. Na koniec dodajemy miękkie masło i wyrabiamy. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na całą noc do lodówki. Na drugi dzień przygotowujemy nadzienie. Jagody myjemy, osuszamy i mieszamy z cukrem oraz mąką ziemniaczaną. Ciasto i nadzienie gotowe możemy przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę łączymy, rozcieramy w palcach a następnie chowamy do lodówki. Ciasto wyciągamy z lodówki, zagniatamy i dzielimy na w miarę równe kawałki. Każdy z kawałków rozwałkowujemy, napełniamy przygotowanym nadzieniem i zlepiamy jak pieroga. Jagodzianki przekłady na blaszkę i odstawiamy na pół godziny do wyrośnięcia. Wyrośnięte jagodzianki smarujemy roztrzepanym jakiem z mlekiem, następnie posypujemy kruszonką. Pieczemy je około 20 minut w 180 C.
Komentarze
Prześlij komentarz