Sezon truskawkowy trwa w pełni, więc czas przygotować coś słodkiego do kawki. Moja dzisiejsza propozycja to maślankowe ciasto.
Składniki:
- 6 jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 i 1/2 szklanki oleju
- 1 i 1/2 szklanki maślanki
- 5 szklanek mąki orkiszowej jasnej lub pszennej
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 800 g truskawek
kruszonka:
- 200 g mąki
- 100 g cukru
- 100 g roztopionego masła
- 5 łyżek wiórków kokosowych
Przygotowanie:
Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Następnie stopniowo wlewamy olej, maślankę oraz sok z cytryny cały czas miksując. Gdy składniki się połączą dodajemy stopniowo mąkę, proszek oraz skórkę cytrynową. Gdy ciasto mamy gotowe możemy przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę zagniatamy. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy do tortownicy, kładziemy na nie gęsto truskawki a na nie wykładamy kruszonkę. Ciasto pieczemy w 180 C przez około 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz