Uwielbiam takie ciasta, które pachną masłem i po brzegi wypełnione są bakaliami. Dlatego często piekę je w swoim domu :)
Składniki:
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 4 jajka
- 1/2 łyżeczki olejku rumowego
- 4 łyżki mleka
- 300 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 g rodzynek
- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli
Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, olejek oraz mleko. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Bakalie zasypujemy w osobnej misce łyżką mąki i wrzucamy je do wcześniej przygotowanego ciasta. Mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez godzinę (do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz