Maślane ciasto z bakaliami

Uwielbiam takie ciasta, które pachną masłem i po brzegi wypełnione są bakaliami. Dlatego często piekę je w swoim domu :)

Składniki:

- 200 g masła

- 100 g cukru

- 4 jajka

- 1/2 łyżeczki olejku rumowego

- 4 łyżki mleka

- 300 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- 200 g rodzynek

- 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

- szczypta soli

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem i solą na puszystą masę. Następnie dodajemy jajka, olejek oraz mleko. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia i ponownie miksujemy. Bakalie zasypujemy w osobnej misce łyżką mąki i wrzucamy je do wcześniej przygotowanego ciasta. Mieszamy całość łyżką. Ciasto przekładamy do keksówki i pieczemy w 180 C przez godzinę (do tzw. suchego patyczka). Wystudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem.




Komentarze