Piernikowy sernik

Jeśli lubicie sernik, piernik i ciasto czekoladowe to mam dla Was połączenie idealne w jednym cieście. Świetnie smakuje :)

Składniki:

ciasto

- 100 g cukru pudru

- 3 jajka

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 5 łyżek śmietany 18%

- 160 g mąki tortowej

- 65 g mąki orkiszowej jasnej

- 150 g masła

- 2 łyżki kakao

- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

- 1 płaska łyżeczka sody

- 1 łyżka przyprawy do piernika

masa serowa

- 1 kg twarogu z wiaderka lub tego z kostki podwójnie zmielonego

- 5 jajek

- 150 g masła

- 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru

- 150 g cukru

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 łyżki przyprawy do piernika 

Przygotowanie:

Na początku przygotowujemy ciasto. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie stopniowo wbijamy jajka, dodajemy śmietanę, kakao cały czas miksując. Do masy wsypujemy mąki, proszek, sodę oraz przyprawę do piernika. Miksujemy całość i przekładamy do blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Ciasto gotowe teraz pora na masę serową. Masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy stopniowo po jednym jajku, miksujemy. Na sam koniec budynie, przyprawę do piernika oraz ser. Całość miksujemy do połączenia składników. Masę serową wylewamy na przygotowane wcześniej ciasto. Pieczemy w 180 C przez około 80 minut. Kroimy gdy jest całkowicie wystudzony a najlepiej na drugi dzień.  





Komentarze