Święta Bożego Narodzenia nie mogą się obyć bez pierniczków. Dzisiaj kolejna propozycja, tym razem z użyciem gotowanych żółtek.
Składniki:
- 2 ugotowane żółtka
- 150 g masła
- 15 g cukru
- 2 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 80 g miodu
Przygotowanie:
Żółtka przecieramy przez gęste sitko lub ścieramy na tarte o małych oczkach. Następnie dodajemy mąkę, cukier, masło oraz przyprawę do piernika. Siekamy całość i dodajemy miód (ważne żeby był płynny. Ciasto wyrabiamy aż do połączenia składników. Następnie stolnicę posypujemy mąką i rozwałkowujemy cienko ciasto. Kroimy z niego paski a następnie z tych pasków górę obcinamy na kształt trójkątów. Mają przypominać stożkowe choinki. Pieczemy je w 180 około 8 minut (aż się zrumienią). Chwilę zostawiamy na blaszce a potem przekładamy na kratkę by wystygły. Pierniki wystudzone dekorujemy
Komentarze
Prześlij komentarz