Jogurtowiec na zimno z malinami

Przepis na to ciacho bez pieczenia znalazłam na instagramie u jednej z dziewczyn (mamanasiłowni) Wyglądał mega apetycznie, więc postanowiłam go przetestować i dodać do niego naszych świeżych malinek. 


Składniki:

spód

- 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych

- 1 szklanka daktyli

- 3 łyżki oleju kokosowego

- 2 łyżki kakao

- 2 łyżki wiórków kokosowych

masa

- 400 g jogurtu naturalnego

- 2 serki wiejskie

- 70 g wiórków kokosowych

- 3 łyżki miodu

- 3 łyżeczki żelatyny

oraz

maliny

Przygotowanie:

Na początku zabieramy się za przygotowanie spodu. Daktyle zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na godzinę a następnie wylewamy wodę. Do daktyli dodajemy resztę składników potrzebnych do przygotowania spodu i całość blendujemy na gładką masę. Masą wykładamy dno tortownicy lub formy na tartę. Spód gotowy, więc możemy przygotować masę. Jogurt z serkami, miodem i wiórkami blendujemy na gładka masę. Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody a następnie dodajemy ja do masy serowej. Mieszamy całość. Na wcześniej przygotowany spód wykładamy świeże maliny a na maliny przelewamy masę serową. Ciasto wkładamy do lodówki na kilka godzin aż masa stężeje.




Źródło: instagram mamanasiłowni

Komentarze