Domowy Klops

Domowe wędliny bardzo lubię, ale niestety nie zawsze mam je czas przygotowywać. Ale ten klops jest rewelacyjny na kanapki, więc z chęcią podzielę się z Wami tym przepisem. Może będziecie mieli ochotę go przygotować i posmakować:)

Składniki:

- 1 kg mielonej łopatki

- 2 żółtka

- 1 średnia cebula

- 150 g płatków owsianych

- 2 ząbki czosnku

- szczypta gałki muszkatołowej

- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku

- 1 łyżeczka pieprzu 

- 1 łyżka soli

sos

- 2 łyżki keczupu

- 1 łyżka powideł śliwkowych

- 3 krople octu balsamicznego

- 1 łyżeczka miodu

Przygotowanie:

Wszystkie składniki oprócz tych na sos łączymy, formujemy masę na kształt klopsa, wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę i pieczemy 30 minut w 180 C. Gdy mięso się piecze mieszamy dokładnie składniki na sos. Po 30 minutach wyciągamy klopsa, smarujemy go przygotowanym sosem i pieczemy ponownie przez kolejne 30 minut. 





Komentarze