Domowe wędliny bardzo lubię, ale niestety nie zawsze mam je czas przygotowywać. Ale ten klops jest rewelacyjny na kanapki, więc z chęcią podzielę się z Wami tym przepisem. Może będziecie mieli ochotę go przygotować i posmakować:)
Składniki:
- 1 kg mielonej łopatki
- 2 żółtka
- 1 średnia cebula
- 150 g płatków owsianych
- 2 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki suszonego lubczyku
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżka soli
sos
- 2 łyżki keczupu
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 3 krople octu balsamicznego
- 1 łyżeczka miodu
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz tych na sos łączymy, formujemy masę na kształt klopsa, wkładamy na wyłożoną papierem do pieczenia brytfankę i pieczemy 30 minut w 180 C. Gdy mięso się piecze mieszamy dokładnie składniki na sos. Po 30 minutach wyciągamy klopsa, smarujemy go przygotowanym sosem i pieczemy ponownie przez kolejne 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz