Ciasto orzechowo - serowe z kremem

Kolejny pomysł na mega pyszne ciacho. Mamy tu połączenie ciasta orzechowego, sernik oraz pyszny krem na bazie serków homogenizowanych.


Składniki:

ciasto orzechowe

- 100 g zmielonych orzechów

- 125 g masła

- 6 jajek

- 1 szklanka cukru

- 1/2 szklanki mąki pszennej

- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa serowa

- 600 g sera białego podwójnie zmielonego

- 300 g cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

- 125 g masła

- 4 jajka

- 1 sporo garść rodzynek

krem

- 250 g masła

- 2 serki waniliowe homogenizowane

- 3 łyżki cukru pudru


Przygotowanie:

Na początek robimy masę serową. miękkie masło ucieramy z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, ser oraz mąkę. Mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy rodzynki oraz ubitą na sztywno pianę z białek. Całość delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Sernik przelewamy do formy i pieczemy ok 45 minut w 180 C. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim sernik do wystudzenia. Gdy sernik już wystygnie możemy przygotować ciasto. Masło rozpuszczamy. Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodając cukier. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, mąki, proszek, orzechy oraz przestudzone masło. Delikatnie mieszamy do połączenia składników. Formę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i pieczemy około 30 minut w 180 C. Następnie wyciągamy i studzimy. Gdy oba ciasta gotowe ucieramy miękkie masło z cukrem pudem. Następnie dodajemy serki i całość mieszamy. Możemy już składać ciasto. Ciasto biszkoptowe przekrawamy na pół. Jeną połowę smarujemy połową kremu, następnie wykładamy na nią upieczony sernik, smarujemy go drugą połową kremu i na to druga połowa ciasta orzechowego. Wkładamy ciasto do lodówki ( wierzch możemy udekorować ulubioną polewą czekoladową).       





Komentarze