Babka z serkiem waniliowym

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. U nas w tym roku będzie babka z dodatkiem serka waniliowego homogenizowanego, który sprawia że babka jest aromatyczna i wilgotna.

Składniki:

- 250 g mąki

- 150 g masła

- 100 g cukru

- 3 jajka

- 250 g serka waniliowego homogenizowanego

- 1 opakowanie kisielu cytrynowego

- sok z 1/2 cytryny

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

- szczypta soli

Przygotowanie:

Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Miksujemy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy serek homogenizowany oraz sok z cytryny. Mieszamy. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do wysmarowanej formy i pieczemy w 180 C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Babkę jeszcze ciepłą wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrem. 



Komentarze