Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć babki. U nas w tym roku będzie babka z dodatkiem serka waniliowego homogenizowanego, który sprawia że babka jest aromatyczna i wilgotna.
Składniki:
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 100 g cukru
- 3 jajka
- 250 g serka waniliowego homogenizowanego
- 1 opakowanie kisielu cytrynowego
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie:
Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie porcjami dodajemy rozpuszczone masło oraz mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kisielem. Miksujemy do połączenia składników. Do powstałej masy dodajemy serek homogenizowany oraz sok z cytryny. Mieszamy. Formę na babkę dokładnie smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Masę przelewamy do wysmarowanej formy i pieczemy w 180 C przez około 50 minut (do tzw. suchego patyczka). Babkę jeszcze ciepłą wyciągamy z formy i studzimy na kratce. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem lub lukrem.
Komentarze
Prześlij komentarz