Uwielbiam domowe, drożdżowe, ciepłe i pachnące bułeczki z masełkiem. Te mają w sobie dużo maślanki jako jeden z głównych składników. Dla mnie to śniadanie idealne.
Składniki:
- 125 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 320 ml maślanki
- 3 łyżki ciepłej wody
- 25 g świeżych drożdży
- 1 jajko
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki miodu
- 2 łyżeczki soli
Przygotowanie:
Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy maślankę, rozpuszczone drożdże, miód, posiekane masło, jajko oraz sól. Całość zagniatamy aż składniki się połączą a ciasto będzie ładnie odchodziło od rąk. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy kulki a następnie lekko je spłaszczamy. Wykładamy na wyłożonej papierem blaszce i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut. Bułeczki pieczemy w 180 C przez około 20 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz