Biszkoptowy piernik z bakaliami

Piernik biszkoptowy to ciasto, które wypełnione jest bakaliami, smakuje super i wymaga niewiele pracy. Możemy je przygotować nawet tuż przez świętami.

Składniki:

- 300 g mąki pszennej

- 50 g cukru

- 125 ml miodu

- 1 łyżka kakao

- 3 jajka

- 100 ml śmietany 18 %

- 2 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 łyżeczka przyprawy do piernika

- 1 płaska łyżeczka sody

- 150 g ulubionych, posikanych bakalii

polewa

- 100 g gorzkiej czekolady

- 50 g masła

Przygotowanie:

Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami miód, mąkę i kakao cały czas miksując. Sodę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wraz z pozostałymi składnikami wlewamy do reszty ciasta. Na koniec ubijamy pianę i łączymy delikatnie z całością. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki i pieczemy w 180 C przez około 55 minut. Ciasto studzimy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą polewamy wystudzone ciasto. 





Komentarze