Piernik biszkoptowy to ciasto, które wypełnione jest bakaliami, smakuje super i wymaga niewiele pracy. Możemy je przygotować nawet tuż przez świętami.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- 125 ml miodu
- 1 łyżka kakao
- 3 jajka
- 100 ml śmietany 18 %
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 płaska łyżeczka sody
- 150 g ulubionych, posikanych bakalii
polewa
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 g masła
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy porcjami miód, mąkę i kakao cały czas miksując. Sodę rozpuszczamy w 1/4 szklanki wody i wraz z pozostałymi składnikami wlewamy do reszty ciasta. Na koniec ubijamy pianę i łączymy delikatnie z całością. Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą keksówki i pieczemy w 180 C przez około 55 minut. Ciasto studzimy. Czekoladę rozpuszczamy z masłem w kąpieli wodnej. Polewą polewamy wystudzone ciasto.
Komentarze
Prześlij komentarz