Ucierane ciasto czekoladowe ze śliwkami

Jeśli szukacie szybkiego i mega smacznego ciasta czekoladowego ze śliwkami to właśnie mam dla Was przepis idealny. Mocno czekoladowy z pysznymi słodkimi śliwkami. 

Składniki:

- 150 g masła

- 170 g mąki pszennej albo orkiszowej jasnej

- 100 g gorzkiej czekolady

- 150 ml mleka

- 150 g cukru

- 20 g kakao

- 1 jajko

- 1 łyżeczka sody

- śliwki

polewa

- 100 g czekolady deserowej

- 100 ml śmietany 30 %


Przygotowanie:

W garnku umieszczamy mleko, cukier, kakao, masło i połamaną czekoladę. Podgrzewamy do momentu połączenia się składników a następnie studzimy. Do wystudzonej masy dodajemy jajko oraz mąkę i sodę. Całość mieszamy. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 24 cm x 24 cm Na wierzch ciasta układamy wydrążone połówki śliwek ( układamy je skórką do dołu). Pieczemy ciasto około 50 minut w 180 C. Śmietanę podgrzewamy i dodajemy do niej pokruszoną czekoladę. Mieszamy aż uzyskamy gładką masę. Polewą polewamy przestudzone ciasto. 




Komentarze