Sernik z jabłkami bez pieczenia

Lubicie serniki? Jeśli tak to mam dla Was idealną propozycję, bo nie dość, że bez pieczenia to jeszcze połączony z pysznymi prażonymi jabłkami. Koniecznie zachęcam Was do wypróbowania tego połączenia.

Składniki:

- 800 g mielonego podwójnie twarogu lub takiego z wiaderka

- 1 i 1/2 kg jabłek

- 1 szklanka mleka

- 100 g masła

- 1 szklanka cukru

- 2 opakowania budyniu śmietankowego

- 2 galaretki cytrynowe

- 350 g herbatników

Przygotowanie:

Prostokątną formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na spód wykładamy warstwę herbatników. Twaróg miksujemy z cukrem i masłem. Budynie mieszamy z 1 szklanką mleka i wlewamy do twarogu. Całość przekładamy do  garnka i gotujemy na małym ogniu przez około 5 minut, aż masa zgęstnieje. Gorący krem przekładamy na herbatniki. Wyrównujemy masę i na nią układamy warstwę herbatników. Jabłka obieramy, kroimy w małą kostkę i wrzucamy do garnka. Podgrzewamy aż jabłka się rozpadną. Garnek zestawiamy z ognia i dodajemy do nich galaretki. Mieszamy aż galaretki się rozpuszczą, ale już nie gotujemy masy. Gorącą masę przekładamy na warstwę herbatników. Wyrównujemy ją i układamy na wierzch ostatnią warstwę herbatników. Ciasto schładzamy i kroimy gdy już jest całkowicie wystudzone.





Komentarze