U mnie w domu obowiązkowo na świątecznym stole musi być babka wielkanocna. Dzisiejsza to babka waniliowa polana polewą czekoladową. Pyszna
Składniki:
- 250 g mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 5 jajek
- 5 łyżek oleju
- 150 g masła
- 200 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżki kremówki
- 100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i studzimy. Jajka wraz z cukrem ubijamy na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami mąki, olej, ekstrakt waniliowy, proszek do pieczenia oraz rozpuszczone masło. Formę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Przekładamy ciasto do formy i pieczemy około 50 minut w 180 C. Jeszcze ciepłą babkę wykładamy z formy na kratkę by wystygła. Czekoladę wraz z kremówką rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Polewą dekorujemy wystudzoną babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz