Święta Wielkanocy już za tydzień, więc najwyższa pora podrzucić Wam kilka propozycji na świąteczny stół. Mam nadzieję, że zrobię Wam smaka i przetestujecie. Jeśli lubicie sernik i makowiec, to dzisiaj wersja ciasta dwa w jednym.
Składniki:
ciasto
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 125 g masła
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 żółtko
masa makowa
- 3 szklanki maku
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 białko
- 2 łyżki bułki tartej
masa serowa
- 1 kg sera białego z wiaderka lub podwójnie zmielonego
- 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
- 125 g masła
- 5 jajek
- garść ulubionych bakalii
- aromat cytrynowy
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy kruche ciasto. Mąkę przesiewamy i siekamy razem z masłem i cukrem. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Wkładamy je na godzinę do lodówki. Gdy ciasto się schładza przygotowujemy masę makową. Mak sparzamy wrzątkiem, następnie odsączamy i dwukrotnie mielimy. Mak ucieramy z cukrem i żółtkami. Białka ubijamy na sztywną pianę. Do maku dodajemy bułkę tartą oraz ubite białka. Całość delikatnie mieszamy. Jedna masa gotowa, więc przygotowujemy masę serową. Masło ucieramy z cukrem i żółtkami. Dodajemy porcjami ser i cały czas miksujemy. Do masy derowej dodajemy kilka kropli aromatu i posiekane bakalie. Miksujemy i na koniec dodajemy ubite na sztywną pianę białka. Delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy spód ciastem. Podpiekamy 10 minut w 200 C i studzimy. Masę makową przekładamy do rękawa cukierniczego i na wystudzony spód przekładamy masę makową tworząc makowe wałeczki oddalone od siebie o w miarę równe odległości. Masą serową wypełniamy przestrzenie między masą makową. Ciasto pieczemy około 1 godziny w 180 C. Kroimy dopiero jak jest wystudzone.
Komentarze
Prześlij komentarz