Lubicie piec domowy chleb i unoszący się w całym domu jego zapach. Jeśli tak to mam dla Was dzisiaj kolejny fajny pomysł na chlebek :)
Składniki:
- 150 g mąki żytniej
-350 g mąki pszennej
- garść otrębów owsianych
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 litra letniej wody
- 40 g drożdży świeżych
- 1 łyżka miodu
- 5 łyżek siemienia lnianego
- 150 g ziaren słonecznika
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąki. Dodajemy cukier, sól, otręby, siemię lniane i ziarna słonecznika. Mieszamy łyżką i dodajemy pokruszone drożdże i całość zalewamy letnią wodą. Mieszamy i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie ponownie mieszamy i przekładamy ciasto do wysmarowanej olejem keksówki i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia na kolejne 30 minut. Chleb wkładamy do nagrzanego do 220 C piekarnika na 15 minut a następnie zmniejszamy temperaturę na 180 C i pieczemy około 45 minut. Jeszcze ciepły wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.
Komentarze
Prześlij komentarz