Na świątecznym stole nie może zabraknąć sernika. Moja dzisiejsza propozycja zawiera w sobie ugotowane ziemniaki. Jeśli jesteście ciekawi smaku, to polecam Wam przetestować :)
Składniki:
- 1 kg twarogu
- 250 g ugotowanych ziemniaków
- 200 g masła
- 1 szklanka cukru pudru
- 8 jajek
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 4 łyżki rumu
- 50 g rodzynek
Przygotowanie:
Rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy na pół godziny. Następnie odcedzamy i gdy trochę obeschną obtaczamy je w odrobinie mąki. Twaróg i ziemniaki mielimy. Miękkie masło ucieramy z cukrami na puszystą masę. Następnie dodajemy po 1 żółtku oraz po łyżce masy serowo-ziemniaczanej, cały czas miksujemy. Do masy dodajemy mąkę oraz pianę ubitą z białek. Delikatnie całość mieszamy. Na koniec dodajemy rodzynki. Mieszamy. Sernik przekładamy do wysmarowanej i wyłożonej papierem do pieczenia blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm. Pieczemy około 60 minut w 180 C. Wystudzony sernik posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze
Prześlij komentarz