Dzisiaj kolejna wariacja ciasta z owocami. Tym razem jest to ciasto na kruchym spodzie z gruszkami, budyniem i warstwą startego ciasta. Pyszne, nie za słodkie i proste w wykonaniu.
Składniki:
ciasto
- 500 g mąki pszennej lub orkiszowej jasnej
- 250 g masła
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz
- 2 budynie śmietankowe
- 1 kg gruszek
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Połową ciasta wylepiamy dno tortownicy a drugą połowę wkładamy do zamrażarki. W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Budynie gotujemy według przepisu na opakowaniu. Gruszki kroimy na cienkie plasterki i skrapiamy je sokiem z cytryny. Następnie układamy je na wcześniej przygotowanym cieście. Całość zalewamy ugotowanymi budyniami a na wierzch ścieramy resztę schłodzonego ciasta. Pieczemy je w 180 C około 1 godziny. Gotowe ciasto kroimy dopiero gdy jest wystudzone.
Będę musiała zrobić
OdpowiedzUsuńPolecam wypróbować, pyszny jest :) Pozdrawiam
Usuń