Składniki:
masa serowa
- 1 kg sera białego podwójnie zmielonego
- 200 ml śmietany kremówki
- 1 szklanka cukru
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
masa truskawkowa
- 500 g truskawek
- 2 opakowania galaretki truskawkowej
- 400 ml śmietany kremówki
oraz
herbatniki
Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za masę serową. Śmietanę ubijamy z cukrem. Następnie porcjami dodajemy jajka, mąkę oraz ser. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno wykładamy herbatnikami i przelewamy masę serową. Pieczemy ciasto w 180 C przez około 45 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy w piekarniku. Gdy sernik stygnie możemy przygotować masę truskawkową. Galaretki rozpuszczamy w 200 ml wrzątku a następnie studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno a truskawki blendujemy na mus. Śmietanę łączymy z musem truskawkowym. Odrobinę masy śmietanowej dodajemy do przestudzonych galaretek, mieszamy i całość wlewamy do masy śmietanowej. Odstawiamy go do lekkiego stężenia a następnie wykładamy na przestudzony sernik. Ciasto schładzamy w lodówce aż masa całkowicie zastygnie.
Komentarze
Prześlij komentarz