Tak szybko mi ostatnio dni uciekają, że już prawie za tydzień święta a ja jeszcze nie wiem co przygotuję. Jeśli i u Was jest podobnie, to dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę jogurtową.
Składniki:
- 2 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka i 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 mały kubek jogurtu naturalnego
- 100 ml oleju
- 1 łyżka soku z cytryny
- torebka budyniu malinowego w proszku
Polewa:
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz budyniu i miksujemy na gładką masę. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę masy przelewamy do formy a do drugiej dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę przelewamy na jasną masę. Babkę pieczemy w 160 C przez około 1 godzinę. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy na kratkę i studzimy. Składniki na lukier mieszamy i polewamy przestudzoną babkę.
Komentarze
Prześlij komentarz