Babka jogurtowa

Tak szybko mi ostatnio dni uciekają, że już prawie za tydzień święta a ja jeszcze nie wiem co przygotuję. Jeśli i u Was jest podobnie, to dzisiaj mam dla Was przepis na pyszną babkę jogurtową.

Składniki: 

- 2 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka i 4 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1 mały kubek jogurtu naturalnego

- 100 ml oleju

- 1 łyżka soku z cytryny

- torebka budyniu malinowego w proszku

Polewa:

- 4 łyżki cukru pudru

- 2 łyżki soku z cytryny

Przygotowanie:

Do miski wrzucamy wszystkie składniki oprócz budyniu i miksujemy na gładką masę. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i wysypujemy bułką tartą. Połowę masy przelewamy do formy a do drugiej dodajemy proszek budyniowy i dokładnie mieszamy. Wymieszaną masę przelewamy na jasną masę. Babkę pieczemy w 160 C przez około 1 godzinę. Jeszcze ciepłą babkę wyjmujemy na kratkę i studzimy. Składniki na lukier mieszamy i polewamy przestudzoną babkę. 





Komentarze