Czy jedliście kiedyś ciasto o ciekawej nazwie harataniec? Jest to połączenie sera, ciasta jasnego, ciemnego i ulubionego dżemu. Super smakuje, wypróbujcie :)
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 350 g masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 7 jajek
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki śmietany 18 %
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 i 1/2 łyżki kakao
- 1 słoik ulubionego dżemu ( u mnie był truskawkowy)
- 1 budyń waniliowy
- 1 kisiel truskawkowy
- 1 kg mielonego twarogu
Przygotowanie:
Na początek przygotowujemy ciasto. 250 g masła siekamy z mąką. następnie dodajemy proszek do pieczenia, 3 żółtka, śmietanę i 1/2 szklanki cukru. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 części. Do dwóch dodajemy kakao, zagniatamy razem i dzielimy na pół. Wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Gdy ciasto jest w zamrażarce przygotowujemy ser. Resztę masła ucieramy ze szklanką cukru i 4 żółtkami. Następnie do masy dodajemy zmielony twaróg oraz budyń w proszku. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem waniliowym. Gdy już jest gotowa dodajemy kisiel (proszek) i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki gotowe, możemy składać ciasto. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jasnym ciastem, na nią rozsmarowujemy słoik ulubionego dżemu a na nią ścieramy jedną część ciemnego ciasta z zamrażarki. Na starte ciasto wylewamy masę serową, na nią ubita piana i ponownie druga część ciemnego ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy około 1 godziny.
Komentarze
Prześlij komentarz