Ciasto harataniec

Czy jedliście kiedyś ciasto o ciekawej nazwie harataniec? Jest to połączenie sera, ciasta jasnego, ciemnego i ulubionego dżemu. Super smakuje, wypróbujcie :)


Składniki:

- 4 szklanki mąki

- 350 g masła

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 7 jajek

- 1 i 1/2 szklanki cukru

- 3 łyżki śmietany 18 %

- 4 łyżeczki cukru waniliowego

- 1 i 1/2 łyżki kakao

- 1 słoik ulubionego dżemu ( u mnie był truskawkowy) 

-  1 budyń waniliowy

- 1 kisiel truskawkowy

- 1 kg mielonego twarogu

Przygotowanie:

Na początek przygotowujemy ciasto. 250 g masła siekamy z mąką. następnie dodajemy proszek do pieczenia, 3 żółtka, śmietanę i 1/2 szklanki cukru. Ciasto zagniatamy i dzielimy na 3 części. Do dwóch dodajemy kakao, zagniatamy razem i dzielimy na pół. Wkładamy do zamrażarki na około godzinę. Gdy ciasto jest w zamrażarce przygotowujemy ser. Resztę masła ucieramy ze szklanką cukru i 4 żółtkami. Następnie do masy dodajemy zmielony twaróg oraz budyń w proszku. Całość mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem waniliowym. Gdy już jest gotowa dodajemy kisiel (proszek) i delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki gotowe, możemy składać ciasto. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy jasnym ciastem, na nią rozsmarowujemy słoik ulubionego dżemu a na nią ścieramy jedną część ciemnego ciasta z zamrażarki. Na starte ciasto wylewamy masę serową, na nią ubita piana i ponownie druga część ciemnego ciasta. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy około 1 godziny.  



Komentarze