Powoli zbliżamy się do przedświątecznych przygotowań. U mnie jest to zazwyczaj czas testowania nowych przepisów. Dzisiaj chcę Wam podrzucić przepis na pyszny piernik z bakaliami, którego jednym z głównych składników jest maślanka :)
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki cukru
- 2 szklanki maślanki
- 125 g masła
- 1/2 opakowania przyprawy do piernika
- 3 jajka
- 500 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki płaskie proszku do pieczenia
- 300 g posiekanych bakalii
Przygotowanie:
Maślankę wlewamy do garnka, wsypujemy cukier i gotujemy na małym ogniu około 2 godzin, co jakiś czas mieszając aż powstanie lekko brązowa, gęstniejąca masa. Zdejmujemy z ognia i lekko studzimy. Do ciepłej masy dodajemy masło i mieszamy. Następnie dodajemy przyprawę do piernika oraz żółtka. Z białek ubijamy pianę i na zmianę z mąką i proszkiem dodajemy je do masy maślankowej. Mieszamy do połączenia składników. Na sam koniec dodajemy bakalie (troszkę zostawiamy do dekoracji). Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułka tartą keksówki i pieczemy około godziny w 180 C. Upieczone ciasto studzimy a następnie polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy pozostałymi bakaliami.
Komentarze
Prześlij komentarz