Gęsta, słodka i odrobinę kwaskowata galaretka super sprawdzi się na kanapki a także do deserów. Teraz jest na nie sezon, więc korzystajcie :)
Składniki:
- 2 kg pigwy
- 1 kg cukru
- woda
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Owoce przekrawamy na pół i wykrawamy środki z pestkami. Następnie kroimy je na mniejsze kawałki, wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tyle by je przykryła. Do garnka wyciskamy też sok z cytryny. Gotujemy na wolnym ogniu przez około pół godziny aż będą miękkie. Następnie przekładamy na sito, by się dobrze odsączyły. Do odcedzonego wywaru dodajemy cukier i gotujemy, cały czas mieszając aż galaretka zacznie gęstnieć i będzie zmieniać kolor na bursztynowy. Trwa to około pół godziny. Galaretkę przekładamy do wyparzonych słoików. Ja jeśli mam więcej słoików i wiem, że nie zjem ich szybko wówczas je pasteryzuje.
Komentarze
Prześlij komentarz