Znacie taki sposób pieczenia chleba? Mało przy nim pracy, jedynie trzeba uzbroić się w cierpliwość :)

Składniki:
- 500 g mąki orkiszowej jasnej
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru
- 1 i 1/2 łyżeczki soli
- 30 g drożdży świeżych
- 500 ml ciepłej wody
- 4 łyżeczki oleju
- 1 łyżka siemienia lnianego
Przygotowanie:
Do dużej miski rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier oraz wodę. Mieszamy do rozpuszczenia drożdży. Następnie dodajemy sól, siemię lniane, olej oraz mąki. Mieszamy całość i odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Następnego dnia wyjmujemy ciasto z lodówki i zagniatamy. Do zimnego piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne i nastawiamy go na 250 C. Gdy piekarnik jest już nagrzany wyjmujemy ostrożnie naczynie, wkładamy do niego chleb i do piekarnika. Równocześnie zmniejszamy temperaturę na 200 C i pieczemy tak przez 30 minut. Po upływie czasu zdejmujemy pokrywkę i pieczemy kolejne 20 minut. Po upieczeniu wyjmujemy naczynie i gdy trochę przestygnie, wyciągamy chleb na kratkę, by tam ostygł.
Dobry kawałek chleba
OdpowiedzUsuńOj tak, domowy chlebek najlepszy :) Pozdrawiam
UsuńWygląda Super!@? Spróbuję !!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo, pyszny jest i bardzo prosty :) Polecam
Usuń