Kolorowe ciasto dla Mam

Kochane Mamuśki wszystkiego najlepszego z okazji naszego święta :)


Składniki:
biszkopt
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 0,5 litra soku czerwonego typu Kubuś
- 1 budyń waniliowy
oraz
- 400 ml kremówki
- 1 galaretka ananasowa
- 1 galaretka blucuracao 
- 1 galaretka porzeczkowa

Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania biszkoptu. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie delikatnie mieszając dodajemy żółtka, mąkę i proszek do pieczenia. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy 20 minut w 180 C. Gdy biszkopt się piecze możemy przygotować masę. Do garnka wlewamy sok, odlewamy pół szklanki w której mieszamy proszek budyniowy. Sok zagotowujemy, wlewamy do niego rozmieszany proszek budyniowy i gotujemy budyń do zgęstnienia. Przestudzony budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. Następnym krokiem jest przygotowanie jasnej masy. W dwóch szklankach wrzątku rozpuszczamy galaretki niebieską i czerwoną (każdą w osobnej szklance) . Kremówkę ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru. W połowie szklanki wrzątku rozpuszczamy galaretkę ananasową, gdy przestygnie łączymy ją z ubitą śmietaną. Śmietanę przekładamy na masę budyniową a na wierzch wlewamy lekko tężejącą galaretkę ( najpierw czerwoną a na nią niebieską). Ciasto schładzamy w lodówce.
 




Komentarze