Dzisiaj mam coś dla fanów batoników Ikar a mianowicie pyszne dwukolorowe ciasto z masą opartą na tych właśnie batonikach.
Składniki:
ciasto ciemne
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 3/4 szklanki cukru
- 4 łyżki mleka
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 4 żółtka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto kokosowe
- 4 białka
- 150 g cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- 150 g wiórków kokosowych
biszkopt
- 4 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 500 ml mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 4 żółtka
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 3 batony Ikar
- 3 łyżki mleka
Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za przygotowanie ciemnego ciasta. Do garnka wkładamy pokrojone masło, kakao, cukier oraz mleko. Całość mieszamy, zagotowujemy a następnie studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Masa ciemna gotowa, więc możemy przygotować ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy ocet, mąkę oraz wiórki kokosowe. Masę delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy po czubatej łyżce na zmianę ciasto białe i czarne, pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Gdy jedno ciasto się piecze przygotowujemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i całość miksujemy. Gdy już cukier się rozpuści dodajemy mąkę i proszek. Masę delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 35 minut. Ciasta upieczone, pora przygotować masę. Z pół litra mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy w niej mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko z mąką i zagotowujemy. Gdy budyń zacznie gęstnieć, zdejmujemy go z ognia i dodajemy stopniowo po żółtku, cały czas mieszając. Budyń ponownie kładziemy na ogień i mieszamy do zagotowania. Budyń studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzony budyń. Batony rozpuszczamy w 3 łyżkach mleka. Do masy dodajemy rozpuszczone batony i całość mieszamy. Ciasto biało czarne przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę kremu, na to biszkopt, druga połowa kremu a na to druga połowa ciasta biało-czarnego.
Komentarze
Prześlij komentarz