Ciasto dwukolorowe z masą Ikarową

Dzisiaj mam coś dla fanów batoników Ikar a mianowicie pyszne dwukolorowe ciasto z masą opartą na tych właśnie batonikach.

Składniki:

ciasto ciemne

- 250 g masła

- 3 łyżki kakao

- 3/4 szklanki cukru

- 4 łyżki mleka

- 1 i 1/2 szklanki mąki 

- 4 żółtka

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

ciasto kokosowe

- 4 białka

- 150 g cukru

- 1 łyżka octu jabłkowego

- 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej

- 150 g wiórków kokosowych

biszkopt

- 4 jajka

- 3/4 szklanki cukru

- 1 szklanka mąki pszennej

- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

masa

- 500 ml mleka

- 3 łyżki mąki pszennej

- 2 łyżki mąki ziemniaczanej

- 4 żółtka

- 3 łyżki cukru

- 200 g masła

- 3 batony Ikar

- 3 łyżki mleka

Przygotowanie:

Na początku zabieramy się za przygotowanie ciemnego ciasta. Do garnka wkładamy pokrojone masło, kakao, cukier oraz mleko. Całość mieszamy, zagotowujemy a następnie studzimy. Do przestudzonej masy dodajemy mąkę, proszek do pieczenia oraz żółtka. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą. Masa ciemna gotowa, więc możemy przygotować ciasto kokosowe. Białka ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy ocet, mąkę oraz wiórki kokosowe. Masę delikatnie mieszamy. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i nakładamy po czubatej łyżce na zmianę ciasto białe i czarne, pieczemy w 180 C przez około 50 minut. Gdy jedno ciasto się piecze przygotowujemy biszkopt. Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier i całość miksujemy. Gdy już cukier się rozpuści dodajemy mąkę i proszek. Masę delikatnie mieszamy. Biszkopt wylewamy do wysmarowanej blachy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy około 35 minut. Ciasta upieczone, pora przygotować masę. Z pół litra mleka odlewamy 1 szklankę i mieszamy w niej mąki. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko z mąką i zagotowujemy. Gdy budyń zacznie gęstnieć, zdejmujemy go z ognia i dodajemy stopniowo po żółtku, cały czas mieszając. Budyń ponownie kładziemy na ogień i mieszamy do zagotowania. Budyń studzimy. Masło ucieramy i porcjami dodajemy wystudzony budyń. Batony rozpuszczamy w 3 łyżkach mleka. Do masy dodajemy rozpuszczone batony i całość mieszamy. Ciasto biało czarne przekrawamy na pół. Na jedną połówkę wykładamy połowę kremu, na to biszkopt, druga połowa kremu a na to druga połowa ciasta biało-czarnego.





Komentarze