Pyszny chlebek z otrębami i siemieniem lnianym, mam dzisiaj upieczony. Na kolację będzie jak znalazł :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 125 g otrąb pszennych
- 2 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka soli
- 500 ml mleka
- 50 g drożdży
Przygotowanie:
W misce rozcieramy drożdże z cukrem, szklanką ciepłego mleka i łyżką mąki. Zaczyn odstawiamy do wyrośnięcia. W dużej misce mieszamy mąkę, otręby, siemię lniane i sól. Następnie wlewamy resztę mleka i wyrośnięty zaczyn. Ciasto dokładnie wyrabiamy a następnie odstawiamy do wyrośnięcia na godzinę. Gdy ciasto wyrośnie formujemy z niego okrągły bochenek, nacinamy go na krzyż a następnie pieczemy około 1 godzinę w 200 C.
Komentarze
Prześlij komentarz