Metrowiec to ciasto, które jest w mojej rodzinie od lat, więc wreszcie postanowiłam spisać go i zostawić tu dla Nas i dla Was :)
Składniki:
ciasto
- 8 jajek
- 400 g cukru pudru
- 400 g mąki
- 20 łyżek oleju
- 10 łyżek ciepłej wody
- 2 łyżki kakao
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
masa
- 4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
- 350 g masła
Przygotowanie:
Żółtka ucieramy z cukrem do białości, dodając stopniowo wodę i olej. Następnie stopniowo dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Pianę z białek ubijamy na sztywno i delikatnie mieszamy z masą. Masę dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao. Każde ciasto pieczemy w keksówce w 180 C przez około 30 - 40 minut. Gdy ciasto w piekarniku możemy zrobić krem. 3 szklanki mleka zagotowujemy z cukrami. W reszcie mleka mieszamy mąki i dodajemy je do gotującego się mleka. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje a następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy do niej przestudzony budyń. Miksujemy do połączenia składników. Upieczone ciasta kroimy w kromki, układamy na przemian, przekładając kremem. Ciasto schładzamy a następnie kroimy po skosie.
Komentarze
Prześlij komentarz