Drożdżówki z truskawkami

Drożdże są, truskawki są, wiec najwyższa pora przygotować drożdżówki z dodatkiem pysznej kruszonki :)



Składniki:
- 3 szklanki mąki
- 15 g drożdży
- 3/4 szklanki mleka
- 4 łyżki cukru
- 60 g masła rozpuszczonego
- 2 jajka
- szczypta soli
kruszonka
- 100 g mąki krupczatki
- 60 g masła
- 5 łyżek cukru waniliowego
oraz
- truskawki

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z ciepłym mlekiem, łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 15 minut. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól oraz rozczyn, mieszamy. Dodajemy jajka, rozpuszczone masło i całość zagniatamy. Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Następnie ciasto rwiemy, formujemy kulki, kładziemy na blachę i odstawiamy na 15 minut. W wyrośniętych bułkach dnem szklanki robimy zagłębienie, które wypełniamy pokrojonymi truskawkami a na truskawki wykładamy kruszonkę ( wszystkie składniki na kruszonkę zagniatamy). Bułki pieczemy około 20 minut w 180 C.  




Komentarze