Pomarańczowe bułeczki

Ciasta i chlebki drożdżowe ostatnio u mnie królują, ale dzisiaj wersja słodkich bułeczek z dodatkiem soku pomarańczowego. Sok fajnie podkręca smak bułek.
Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 150 ml ciepłego mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml soku z pomarańczy
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki miodu
- 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku z 1 łyżką mąki pszennej i 1 łyżką miodu. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sok, oliwę, sól, resztę miodu oraz wyrośnięty rozczyn. Całość dokładnie mieszamy i wyrabiamy. Następnie odkładamy ciasto na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Z ciasta formujemy bułeczki, kładziemy je na blachę do pieczenia i zostawiamy jeszcze na około 30 minut do wyrośnięcia. Bułeczki pieczemy w 180 C przez około 25 minut. 





Komentarze