Ciasto orzechowe z brzoskwiniami

Mamuśki Kochane przyjmijcie najlepsze życzenia z okazji Naszego Święta. A by to uczcić spieszę do Was z pysznym ciachem. 
Składniki:
Ciasto:
- 8 jajek
- 200 g cukru
- 200 g mielonych orzechów
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 250 g masła
- 1 budyń śmietankowy
- 4 żółtka
- 5 łyżek cukru kryształu
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 szklanki mleka
- 1 puszka brzoskwiń

Przygotowanie:
Na samym początku zabieramy się za przygotowanie ciasta. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno, porcjami dodajemy cukier, żółtka, orzechy, mąkę oraz proszek. Ciasto przelewamy do formy o wymiarach 25 x 35 cm  i pieczemy około 30 minut w 180 C. Upieczone ciasto studzimy i przekrawamy na pół. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować krem. W 1 szklance mleka rozpuszczamy budyń oraz mąkę. Pozostałe 2 wlewamy do garnka, dodajemy cukier i zagotowujemy. Do gotującego mleka wlewamy rozpuszczony proszek budyniowy i mieszamy. Budyń zdejmujemy z ognia i porcjami dodajemy żółtka, cały czas mieszając. Budyń ponownie nastawiamy na ogień i zagotowujemy, często mieszając. Następnie budyń studzimy. W misce ucieramy miękkie masło i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Do masy dodajemy pokrojone w kostkę brzoskwinie, delikatnie mieszamy. Wszystkie składniki gotowe, więc możemy złożyć ciasto. Kładziemy pierwszy placek, na niego 3/4 masy, drugi placek i na niego reszta masy. Wierzch posypujemy startą gorzką czekoladą. Schładzamy w lodówce.  




Źródło inspiracji: Przepisy Siostry Anastazji

Komentarze