Pączki jogurtowe

Tłusty czwartek rządzi się swoimi prawami, coś słodkiego musi być :) Pączki z dodatkiem jogurtu będą tutaj super pasować :)

Składniki:
- 5 szklanek mąki pszennej
- 50 g drożdży
- 5 żółtek
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 50 g masła
- 2 łyżki spirytusu
- 1 łyżka cukru waniliowego
- ulubiona marmolada

Przygotowanie:
Drożdże rozkruszamy w ciepłym mleku. Do miski wsypujemy szklankę mąki, cukier waniliowy i rozmieszane drożdże. Mieszamy wszystko i odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Wyrośnięty zaczyn mieszamy z pozostałą mąką, żółtkami, jogurtem oraz spirytusem. Mieszamy i dodajemy rozpuszczone  przestudzone masło. Wyrabiamy do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ręki. Odstawiamy je w ciepłe miejsce na około godzinę, by podwoiło swoją objętość. Z ciasta formujemy pączki, nadziewamy je ulubioną marmoladą i smażymy na rozgrzanym oleju, aż się zarumienią. 






Komentarze