Jabłecznik z budyniem

Kruche ciasto, budyń waniliowy i plasterki jabłek, czy to może komuś nie smakować :) Do tego pyszna kawa lub herbatka i można działać w ten wietrzny dzień.

Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki krupczatki
- 1 szklanka cukru
- 250 g masła
- 2 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
oraz
- 4 szklanki mleka
- 1 kg jabłek
- 2 opakowania budyniu waniliowego z cukrem

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na ciasto łączymy, zagniatamy, dzielimy na 2 części i schładzamy około pół godziny w lodówce. Blaszkę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy połową ciasta. Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na cienkie plasterki. Budynie gotujemy na mleku. Na ciasto wykładamy jabłka, zalewamy je ugotowanym budyniem a wierzch przykrywamy drugą połową ciasta. Pieczemy je w 180 C przez około 1 godzinę. 







Komentarze