Wafle z masą herbatnikową

Domowe wafle to smak mojego dzieciństwa a ten z masą ubijaną na parze cofają mnie w czasie o kilkanaście lat, wywołując uśmiech na mojej twarzy :)

Składniki:
- 4 jajka
- 200 g masła
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kakao
- 1 słoik powideł śliwkowych
- garść ulubionych bakalii
- opakowanie herbatników 50 g
- skórka otarta z 1 cytryny
- opakowanie wafli

Przygotowanie:
Jajka ubijamy na parze, stopniowo dodając cukier. Gdy masa jest puszysta, dodajemy kakao i cały czas ubijamy. Masę zdejmujemy z kąpieli wodnej, wstawiamy do miski z zimną wodą i cały czas ubijamy aż wystygnie. Miękkie masło miksujemy porcjami dodając przestudzoną masę jajeczną. Do masy wrzucamy skórkę, bakalie oraz pokruszone herbatniki. Mieszamy wszystko.Wafla smarujemy powidłami śliwkowymi, robimy dwie warstwy, na to warstwa z przygotowanej masy a potem znowu dwie warstwy z powidłami. Gotowego wafla wkładamy do lodówki na kilka godzin i obciążamy czymś, by się warstwy fajnie posklejały.



Komentarze