Krem morelowy

Puszysty i lekko schłodzony krem morelowy, super sprawdzi się jako deser na te upalne dni.

Składniki:
- 350 g moreli
- 2 żółtka
- 5 łyżek cukru
- 1/2 szklanki mleka
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 szklanka śmietany 36 %

Przygotowanie:
Morele pozbawiamy pestek, wkładamy do garnka, podlewamy łyżką wody i zagotowujemy, aż się rozpadną. Następnie przecieramy je przez sito i dodajemy 3 łyżki cukru pudru. Żółtka ucieramy z 2 łyżkami cukru, mieszamy z mlekiem. Masę przekładamy do miski i ubijamy w kąpieli wodnej, aż cukier się rozpuści. Żelatynę rozpuszczamy w pozostałej ilości mleka i mieszamy z masą żółtkową oraz przetartymi morelami. Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy do przestudzonej, wcześniej przygotowanej masy. Krem przekładamy do pucharków i wkładamy do lodówki na około 2 godziny.

 
 

Komentarze