Drożdżowy placek ze śliwkami i morelami

Nie wyobrażam sobie sezonu śliwkowego bez ciasta drożdżowego z kruszonką. A skoro nie miałam wystarczającej ilości śliwek to połączyłam je z morelami.

Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka mleka
- 1/3 szklanki cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 50 g drożdży
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 500 g śliwek węgierek
- 500 g moreli
kruszonka
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 100 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:
Na początku przygotowujemy rozczyn. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. Dodajemy do niego łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże oraz łyżkę mąki. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do miski wrzucamy resztę mąki, cukry, jajko oraz wyrośnięty rozczyn. Wszystko wyrabiamy, stopniowo dodając przestudzone masło. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ręki. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Gdy ciasto wyrasta możemy przygotować kruszonkę. Wszystkie składniki łączymy i rozcieramy palcami, by powstała kruszonka. Ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm, na wierzch wykładamy umyte i pozbawione pestek śliwki oraz morele a owoce posypujemy kruszonką. Ciasto pieczemy w 180 C około 50 minut.



Komentarze