Sernik z dżemem

Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika zapraszam Was na sernik na kruchym cieście z domieszką kwaskowatego dżemu :)

Składniki:
spód sernika
- 2 szklanki mąki
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
- 1 kg białego sera, podwójnie zmielonego
- 7 jajek
- 100 g masła
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
oraz
- słoik ulubionego dżemu

Przygotowanie:
Wszystkie składniki na spód przekładamy na stolnicę i zagniatamy. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ciastem, nakłuwamy je widelcem i pieczemy około 15 minut w 180 C. Upieczony spód studzimy i smarujemy dżemem. Gdy spod się studzi możemy zrobić masę serową. Żółtka ucieramy z połową cukru. Dodajemy porcjami ser, mąkę, budyń, roztopione i przestudzone masło oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z przygotowaną masą serową. Masę wylewamy na wcześniej przygotowany spód i pieczemy około 1 godziny w 180 C. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i studzimy sernik przy uchylonych drzwiczkach. 




Komentarze