Bułeczki z jagodami

Drożdżowe bułeczki po brzegi wypełnione pysznym jagodowym nadzieniem. Polecam wypróbować, bo właśnie trwa sezon na jagody :)

Składniki:
- 550 g mąki pszennej
- 125 g margaryny
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 3 jajka
- 1 żółtko
- 50 g drożdży
- szczypta soli
nadzienie
- 1 kg jagód
- 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Pół szklanki mleka podgrzewamy, dodajemy do niego 1 łyżkę cukru i mąki oraz pokruszone drożdże. Odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka ubijamy z cukrem do białości. Następnie stopniowo dodajemy rozczyn, pozostałe mleko, mąkę oraz sól. Ciasto wyrabiamy, aż zacznie odchodzić od ścianek miski. Margarynę roztapiamy, studzimy i powoli wlewamy do miski, cały czas wyrabiając ciasto. Gdy ciasto wchłonie całą margarynę, przykrywamy je i odstawiamy na około godzinę, aż podwoi swoją objętość. Jagody myjemy, odcedzamy a następnie posypujemy cukrem, doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy z ognia, odcedzamy. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, odrywamy kulki, formujemy z nich placuszki, na każdy nakładamy pełną łyżeczkę nadzienia. Zlepiamy bułkę i kładziemy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Bułki smarujemy roztrzepanym żółtkiem, posypujemy cukrem i pieczemy około 20 minut w 180 C.

 
 

Komentarze