Ciasto pychotka

Kochane Mamusie obecne i przyszłe chciałam Nam życzyć dużo uśmiechu i jeszcze więcej cierpliwości każdego dnia :)

Składniki:
ciasto
- 200 g margaryny
- 400 g mąki pszennej
- 100 g cukru pudru
- 4 jajka
- 2 łyżki śmietany 18 %
- 1 plaska łyżeczka proszku do pieczenia
- słoik powideł śliwkowych
masa
- 250 g masła
- 1/2 litra mleka
- 5 żółtek
- 200 g cukru pudru
- 3 łyżki mąki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Margarynę łączymy z mąką, proszkiem do pieczenia, żółtkami oraz śmietaną. Zagniatamy ciasto i dzielimy je na 2 części. Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier puder. Ciasta wałkujemy, przekładamy do foremki o wymiarach 25 cm x 35 cm, smarujemy powidłami śliwkowymi a na wierzch wykładamy ubitą pianę. Pieczemy je w 180 C przez około 30 minut a następnie studzimy. Gdy blaty gotowe możemy przygotować masę. Z mleka odlewamy pół szklanki a resztę wraz z cukrem zagotowujemy. W pozostałym mleku rozprowadzamy mąki i wlewamy do gotującego się mleka. Cały czas mieszając zestawiamy mleko z ognia i stopniowo dodajemy żółtka. Mieszamy i ponownie wstawiamy na ogień, gotujemy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Następnie studzimy. Miękkie masło ucieramy i porcjami dodajemy przestudzony budyń. Gdy wszystkie składniki gotowe możemy zabrać się za składanie całości. Układamy pierwszy placek, na niego przekładamy masę budyniową a na wierzch drugi placek. 




Źródło inspiracji: książka "Przepisy Siostry Anieli"

Komentarze