Pomarańczowe pączki kładzione

Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami, więc pora coś pysznego przygotować. Te pączki szybko i łatwo się przygotowują i super smakują :)

Składniki:
- 3/4 szklanki mleka
- 1/2 szklanki cukru
- 30 g drożdży
- sok z połowy pomarańczy
- 3 łyżki stopionego masła
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 1 jajko
- szczypta soli

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy (ale nie zagotowujemy), mieszamy z cukrem i drożdżami a następnie odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, stopione masło, jajko oraz rozczyn i całość mieszamy. Następnie odstawiamy na godzinę by wyrosło. W garnku rozgrzewamy olej. Łyżkę smarujemy olejem i nabieramy nią ciasto, które wrzucamy na olej. Pączki smażymy na złoty kolor z obu stron a następnie wyciągamy je na ręcznik papierowy, by trochę obciekły. Gdy pączki trochę przestygną posypujemy je cukrem pudrem.




Komentarze