czwartek, 10 stycznia 2019

Sernik z żurawiną

Serniki często goszczą w moim domu, więc szukam nowych smaków i pomysłów na nie. Ostatnio w jednym z programów zobaczyłam taki oto pomysł, przetestowałam i chciałam go dzisiaj Wam przedstawić.


Składniki:
- 1 kg sera białego dwukrotnie zmielonego
- 7 jajek
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 łyżka kaszy manny
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 100 g suszonej żurawiny
- 1 łyżka mąki pszennej
- 50 ml rumu
- 50 ml cieplej wody
- 4 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
- szczypta soli

Przygotowanie:
Żurawinę zalewamy rumem i odstawiamy na minimum godzinę. Żółtka oddzielamy od białek i miksujemy z cukrami na puszystą masę. Do masy dodajemy porcjami zmielony ser, kasze mannę oraz budyń. Dodajemy skórkę pomarańczową  oraz odsączoną żurawinę (żurawinę oprószamy w mące ), całość dokładnie mieszamy. Białka wraz ze szczypta soli ubijamy na sztywno i delikatnie łączymy z masą serową. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i pieczemy około 70 minut w 180 C. Gdy sernik jest gotowy, wyłączamy piekarnik, uchylamy drzwiczki i zostawiamy sernik do wystudzenia. 




Źródło inspiracji: Program telewizyjny " Ewa gotuje"z drobnymi zmianami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz