Bagietka

Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne i chrupiące bagietki. Z przepisu wychodzą 2 sztuki, ale u nas trzeba będzie dorabiać, bo szybko zniknęły :)

Składniki:
- 400 g mąki pszennej
- 200 ml ciepłej wody
- 15 g świeżych drożdży
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 płaska łyżeczka soli

Przygotowanie:
Drożdże mieszamy z wodą, cukrem oraz 2 łyżkami wody, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę mieszamy z solą, dodajemy rozczyn i wyrabiamy, aż będzie odchodziło od ręki. Formujemy kulę, smarujemy wierzch oliwą i odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia. Ciasto dzielimy na 2 części i formujemy z nich bagietki. Przekładamy je na blachę a następnie ukośnie nacinamy. bagietki pieczemy około 35 minut w 220 C.




Komentarze