U nas jeżynki nadal królują w kuchni. Dzisiaj w postaci pysznego, warstwowego deseru.
Składniki:
I warstwa
- 5 g żelatyny
- 25 g cukru pudru
- 100 g jeżyn
II warstwa
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g jeżyn
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
III warstwa
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka jeżyn do dekoracji
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Jeżyny miksujemy i łączymy z cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Masę przekładamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie łączymy z jogurtem i zmiksowanymi jeżynami. Masę przekładamy na wcześniej przygotowaną masę i odkładamy w chłodne miejsce. Ostatnią porcję kremówki łączymy z cukrem pudrem, ubijamy na sztywno i mieszamy z jogurtem. Wykładamy ją na poprzednie warstwy i wierzch dekorujemy jeżynami.
Składniki:
I warstwa
- 5 g żelatyny
- 25 g cukru pudru
- 100 g jeżyn
II warstwa
- 100 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 100 g jeżyn
- 5 łyżek jogurtu naturalnego
III warstwa
- 100 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki jogurtu naturalnego
- kilka jeżyn do dekoracji
Przygotowanie:
Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody. Jeżyny miksujemy i łączymy z cukrem pudrem oraz rozpuszczoną żelatyną. Masę przekładamy do pucharków i odstawiamy do stężenia. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem. Delikatnie łączymy z jogurtem i zmiksowanymi jeżynami. Masę przekładamy na wcześniej przygotowaną masę i odkładamy w chłodne miejsce. Ostatnią porcję kremówki łączymy z cukrem pudrem, ubijamy na sztywno i mieszamy z jogurtem. Wykładamy ją na poprzednie warstwy i wierzch dekorujemy jeżynami.
Komentarze
Prześlij komentarz