Tort Kornelki

Dzisiaj chciałam się z Wami podzielić przepisem na tort, który upiekłam dla Mojej Malutkiej Córeczki :)

Składniki:
biszkopt piegowaty
- 6 jajek
- 100 g cukru kryształu
- 150 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
ciasto różowe
- 5 jajek
- 150 g cukru kryształu
- 150 g margaryny
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 kisiele wiśniowe
masa
- 5 żółtek
- 180 g cukru kryształu
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 350 g masła
oraz
- słoik powideł śliwkowych
- puszka brzoskwiń
- kolorowe draże
- pianki
Przygotowanie:
Na początku zabieramy się za przygotowanie biszkoptu piegowatego. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy żółtka oraz cukier. Do masy dodajemy przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz mak. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w 180 C. Gdy jedno ciasto stygnie przygotowujemy drugie. Margarynę ucieramy z cukrem, stopniowo dodając żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia i kiśle. Ubitą pianę z białek łączymy z ciastem i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 35 minut w 180 C. Oba przestudzone ciasta przekrawamy na pół i zabieramy się za przygotowanie masy. Trochę mleka odlewamy i mieszamy w nim budyń oraz mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotowujemy z cukrem i łączymy z rozpuszczonym budyniem oraz mąką. Mieszamy, zdejmujemy z ognia, dodajemy pojedynczo żółtka, mieszamy. Masę ponownie stawiamy na ogień i chwilę gotujemy, aż masa zgęstnieje. Studzimy. Miękkie masło miksujemy i porcjami dodajemy wystudzony budyń. Gdy całość jest gotowa możemy zabrać się za składanie tortu. Ciasto różowe kładziemy na spód na nie wykładamy 1/3 masy budyniowej a na nie połowa pokrojonych w kostkę brzoskwiń. Na nie wykładamy ciasto piegowate, następnie smarujemy je całym słoiczkiem powideł śliwkowych a na nie 1/3 masy budyniowej. Kolejna warstwa to ciasto różowe, masa oraz brzoskwinie a na wierzch ciasto piegowate. Wierzch dekorujemy resztą masy bądź polewą czekoladową. Zdobienia na torcie zrobiłam z kolorowych draży oraz pianek.

 
 
 
Źródło inspiracji: tort: Wielka Księga Ciast Siostry Anastazji z małymi zmianami, dekoracja podpatrzona w internecie 

Komentarze