Puszysty sernik z brzoskwiniami

Z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika mam dla Was puszysty sernik na kruchym cieście, ze świeżymi brzoskwiniami, bezą oraz kruszonką :)

Składniki:
ciasto
- 3 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki cukru pudru
- 250 g masła
- 5 żółtek
- szczypta soli
masa serowa
- 600 g twarogu podwójnie zmielonego
- 70 g miękkiego masła
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 jajka
- 1 budyń waniliowy
piana
- 5 białek
- 3/4 szklanki cukru
oraz
- 1 kg brzoskwiń, sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę.

Przygotowanie:
Na początek zabieramy się za zrobienie ciasta. Wszystkie składniki na ciasto łączymy i zagniatamy. Dzielimy je na 2 nierówne części. Tą mniejszą zawijamy w folię i chowamy do zamrażarki a tą większą wykładamy foremkę o wymiarach 24 cm x 24 cm i wkładamy do lodówki. Gdy ciasto gotowe zabieramy się za przygotowanie masy serowej. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę i stopniowo dodajemy jajka, twaróg oraz budyń. Całość dokładnie mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Pianę z białek ubijamy na sztywno, stopniowo wsypujemy cukier i miksujemy, aż cukier się rozpuści. Na ser wykładamy przygotowane brzoskwinie, na nie ubitą pianę z białek a na wierzch ścieramy zmrożone ciasto. Sernik pieczemy przez 1 godzinę w 180 C.

 
 
 
Źródło inspiracji: Przepisy Siostry Anieli

Komentarze