Muffinki maślankowe z porzeczkami

Dawno nie piekłam żadnych muffinek i tak mnie dzisiaj naszło :) Porzeczki jeszcze mam w ogródku, więc połączyłam je z kilkoma składnikami i wyszły mięciutkie, dwukolorowe muffinki z nutką kwaskowości :)

Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/3 szklanki maślanki
- 100 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kakao
- 150 g porzeczek

Przygotowanie:
Miękkie masło ucieramy z cukrami. Dodajemy porcjami jajka, przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz maślankę. Do utartej masy dodajemy porzeczki i delikatnie mieszamy. Masę dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao i mieszamy. Do foremek na muffinki dodajemy porcję ciasta ciemnego a na nią ciasto jasne. Muffinki pieczemy około 25 minut w 180 C.

 
 



Komentarze