Ciasto z jabłkami i masą budyniową

W tym roku jabłonki pięknie obrodziły, więc mogę działać z ich przerabianiem :)Chciało mi się jakiegoś szybkiego ciasta a wyszedł ala torcik z jabłkami :)

Składniki:
ciasto
- 6 jajek
- 1/2 szklanki cukru
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa jabłkowa
- 1 i 1/2 kg jabłek
- 4 łyżki cukru waniliowego
- 1 opakowanie galaretki cytrynowej
masa budyniowa
- 8 łyżek cukru
- 2 budynie śmietankowe
- 3/4 litra mleka
- 200 g masła

Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Nie przestając ubijać dodajemy na zmianę po jednym żółtku i po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Gotowe ciasto przekładamy do formy o wymiarach 25 cm x 35 cm i pieczemy 30 minut w 180 C. o upieczeniu ciasto odstawiamy do wystudzenia. Gdy ciasto stygnie możemy przygotować mase jabłkową. Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Jabłka przekładamy do garnka, wsypujemy cukier waniliowy i dusimy na małym ogniu 30 minut. Pod koniec duszenia wsypujemy galaretkę, mieszamy, zestawiamy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. Gdy masa jabłkowa stygnie możemy zrobić mase budyniową. Budynie śmietankowe gotujemy w mleku, dodając cukier. Gdy budyń będzie ugotowany odstawiamy go do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy stopniowo dodając budyń. Gdy ciasto wystygnie kroimy go na pół. Na jedną połowę przekładamy masę jabłkową, na nią masę budyniową i na wierzch, drugą połowę ciasta. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.

 
 

Komentarze