Kruchy sernik

Trochę inną wersje sernika mam dzisiaj dla Was. Jest to sernik gotowany na kruchych blatach. Jeśli jeszcze nie jedliście takiego, to gorąco go Wam polecam :)

Składniki:
- 500 g mąki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 5 jajek
- 150 g cukru
- 130 g masła
- 450 g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg mielonego twarogu
- 2 budynie śmietankowe
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g rodzynek
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 galaretka truskawkowa
- 5 łyżek śmietany 18%

Przygotowanie:
Na stolnicy łączymy 600 g mąki, 250 g margaryny, 150 g cukru, 2 jajka oraz proszek do pieczenia. Całość zagniatamy i dzielimy na 3 części. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia i pieczemy 3 placki w temperaturze 180 C przez około 10 minut. Gdy placki się pieką możemy przygotować ser. Mielony twaróg ucieramy z 3 jajkami oraz szklanką cukru pudru. 200 g margaryny rozpuszczamy i do gorącego tłuszczu dodajemy przygotowana wcześniej masę serową. Całość dokładnie mieszamy a na koniec dodajemy rodzynki oraz budynie śmietankowe. Ponownie dokładnie mieszamy i podgrzewamy, aż masa serowa zacznie gęstnieć. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody. Czekoladę wraz ze 130 g masła rozpuszczamy w kąpieli wodnej a następnie dodajemy tężejącą galaretkę oraz śmietanę. Mieszamy dokładnie.  Na blachę wykładamy jeden placek, na niego połowa ciepłej masy serowej, drugi placek, masa serowa i ostatni placek. Na wierzch sernika wylewamy przygotowaną polewę i odstawiamy do zastygnięcia.


 
 

Komentarze