Ciasto shrek

Wiosna, długi weekend, więc ogólnie zielono mi :)

Składniki:
- 4 jajka
- 4 łyżki cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 3 opakowania budyniu waniliowego
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 500 g śmietany 36 %
- 3 opakowania galaretki zielonej
- 2 łyżki cukru pudru
- 900 ml zielonego soku
- 2 opakowania ciastek delicji

Przygotowanie:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, stopniowo dodajemy cukry. Gdy piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy stopniowo żółtka oraz mąkę. Ciasto przekładamy do tortownicy i pieczemy około 20 minut w 180 C. Gdy ciasto się piecze możemy przygotować pozostałe warstwy. W 1 szklance soku rozprowadzamy budynie a pozostały sok zagotowujemy. Gdy zacznie wrzeć wlewamy rozprowadzone budynie i energicznie mieszamy, aż zgęstnieje. Gorący budyń wykładamy na przestudzony biszkopt. 2 galaretki rozpuszczamy w szklance wody i odstawiamy. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietany wlewamy zimne galaretki i miksujemy. Na warstwie budyniowej układamy warstwę delicji a na nie rozsmarowujemy masę śmietanową. Wyrównujemy i wkładamy do lodówki do stężenia. Pozostałą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i gdy zacznie lekko tężeć wylewamy ją na wierzch ciasta. Wkładamy je do lodówki by wierzch stężał.

 
 

Komentarze