Jeśli macie nadmiar białek ( ja zazwyczaj mrożę je w pojemniczkach) to możecie wykorzystać je do przygotowania fajnego i szybkiego ciasta. Dodatek gorzkiej czekolady dodaje jej fajnego wytrawnego charakteru :)
Składniki:
- 160 g masła
- 6 białek
- 130 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Następnie wlewamy przestudzone masło i sok z cytryny. Gdy składniki się połączą porcjami wsypujemy mąkę oraz posiekaną czekoladę. Keksówkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 C około 50 minut.
Składniki:
- 160 g masła
- 6 białek
- 130 g cukru
- 200 g mąki pszennej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy i pozostawiamy do ostygnięcia. Białka ubijamy na sztywno i stopniowo dodajemy cukier. Następnie wlewamy przestudzone masło i sok z cytryny. Gdy składniki się połączą porcjami wsypujemy mąkę oraz posiekaną czekoladę. Keksówkę smarujemy masłem, wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Pieczemy w 180 C około 50 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz